top of page
Suomen Faaraokoirat & Ibizanpodencot ry

Faaraokoiran rotumääritelmä

Ryhmä: 5 | FCI:n numero: 248 | Hyväksytty: FCI 24.6.1987 | SKL-FKK 24.10.2006 | Alkuperämaa: Malta | Vastuumaa: Iso-Britannia

 

KÄYTTÖTARKOITUS

Faaraokoira on tarkkaavainen ja kiihkeä, haju- ja näköaistinsa avulla metsästävä koira. Se käyttää huomattavassa määrin myös kuuloaan työskennellessään lähellä saalista.

 

YLEISVAIKUTELMA

Keskikokoinen, ylväsryhtinen ja puhdaslinjainen. Jalo, silti voimakas. Faaraokoira on hyvin nopea, liikkeet ovat kevyet ja vapaat. Ilme on valpas.

 

KÄYTTÄYTYMINEN/LUONNE

Valpas, älykäs, ystävällinen, kiintyvä ja leikkisä.

 

PÄÄ

Kuono-osa on hieman kalloa pitempi. Kallon ylälinja on yhdensuuntainen kuononselän kanssa. Sivulta ja ylhäältä katsottuna koko pää muistuttaa tylppää kiilaa.

 

Kallo-osa: Pitkä, kuiva ja hienopiirteinen.

 

Otsapenger: Vain vähäinen.

 

Kirsu: Aina lihanvärinen, karvapeitteen väriin sointuva.

 

Leuat / hampaat / purenta: Leuat ovat voimakkaat ja hampaat vahvat. Säännöllinen ja täydellinen leikkaava purenta, ts. alaleuan etuhampaat koskettavat kevyesti yläleuan etuhampaiden takapintaa. Hampaat ovat kohtisuorassa leukoihin nähden.

 

Silmät: Meripihkan väriset, karvapeitteen väriin sointuvat: soikeat, ja kohtuullisen syvällä sijaitsevat. Ilme on innokas ja älykäs.

 

Korvat: Keskikorkealle kiinnittyneet, tarkkaavaisella koiralla pystyt, mutta hyvin liikkuvaiset. Korvat ovat leveät tyvestä, ohuet ja kookkaat.

 

KAULA

Pitkä, kuiva, lihaksikas, hieman kaareutuva. Ei löysää kaulanalusnahkaa.

 

RUNKO

Notkea; selkälinja on lähes suora. Rungon pituus mitattuna rintalastan kärjestä istuinluun kärkeen on hieman säkäkorkeutta suurempi.

 

Lantio: Lantiolinja on sarvennaisista hännätyveen hieman laskeva.

 

Rintakehä: Syvä, kyynärpäiden tasolle ulottuva. Kylkiluut ovat selvästi kaarevat.

 

Alalinja: Vatsalinja on kohtuullisen kuroutunut.

 

HÄNTÄ

Keskikorkealle kiinnittynyt, tyvestä melko paksu ja kärkeä kohti oheneva (piiskamainen), ulottuu levossa juuri kintereen alapuolelle. Aktiivisen koiran häntä on korkea-asentoinen ja kaareutunut. Häntä ei saa olla vetäytynyt takaraajojen väliin. Kierteinen häntä ei ole toivottava.

 

ETURAAJAT

Yleisvaikutelma: Eturaajat ovat suorat ja yhdensuuntaiset.

 

Lavat: Vahvat, pitkät, viistot.

 

Kyynärpäät: Tiiviisti rungonmyötäiset.

 

Välikämmenet: Vahvat.

 

Käpälät: Vahvat, korkeat ja tiiviit, eivät sisään- eivätkä ulospäin kiertyneet. Päkiät ovat vahvat.

 

TAKARAAJAT

Yleisvaikutelma: Takaraajat ovat vahvat, lihaksikkaat ja takaa katsottuna yhdensuuntaiset.

 

Polvet: Kohtuullisesti kulmautuneet.

 

Sääret: Hyvin kehittyneet.

 

Käpälät: Kuten etukäpälät. Kannukset voidaan poistaa.

 

LIIKKEET

Vapaat ja sujuvat; koira liikkuu vaivattomasti pitkin, maatavoittavin askelin pää melko pystyssä. Raajat liikkuvat rungon suuntaisesti. Käpälien vähäinenkin sivulle heittäminen tai korkea etuaskel (hackney) ovat pahoja virheitä.

 

KARVAPEITE

Karva: Lyhyttä ja kiiltävää. Karvanlaatu vaihtelee hienosta ja sileästä hieman karheaan. Ei hapsuja.

 

Väri: Punaisenruskean eri sävyt. Valkea hännänpää on erittäin toivottava. Valkoiset merkit sallitaan rinnassa ("tähti") ja varpaissa. Kapea valkoinen juova pään keskilinjalla on sallittu. Ei ole toivottavaa, että koiralla on valkoisia läiskiä tai valkoista muualla kuin yllä mainituissa kohdissa.

 

KOKO

Säkäkorkeus: Ihannekorkeus uroksilla 56 cm (22 - 25 tuumaa eli 56 - 63,5 cm). Ihannekorkeus nartuilla 53 cm (21 - 24 tuumaa eli 53 - 61 cm).

 

VIRHEET

Kaikki poikkeamat edellämainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen. Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen ovat hylkääviä virheitä.

 

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.

bottom of page