Faaraokoira - koiramaailman klovni

Teksti: Sini Lindroos

 

Faaraokoirien historiaa on pystytty selvittämään aina jopa 5000 vuoden päähän. Luurankojäännöslöytöjen avulla on selvitetty, että faaraokoiran tyyppisiä koiria on käytetty Egyptissä mm. kaniinimetsästykseen ja hautakammioiden sekä temppeleiden vartiointiin. Faaraokoira on kuitenkin maltalainen rotu, sillä maltalaiset ovat säilyttäneet rodun puhtaana tuhansia vuosia. Faaraokoira ei ole menettänyt luontaista metsästysviettiään, vaan edelleen maltalaiset käyttävät rotua kaniinimetsästykseen.

 

Faaraokoiran luonnetta leimaa omatoimisen metsästyskoiran itsenäisyys. Ne haluavat säilyttää tietyssä määrin itsenäisyytensä, eivätkä siksi välttämättä toimi aina niin kuin niiden omistaja toivoisi. Ehkä tästä syystä niitä saatetaan pitää hieman tyhminä, mutta faaraokoira ei kuitenkaan ole missään nimessä tyhmä. Se on uskomattoman älykäs. Faaraokoira oppii helposti uusia asioita, joten sen kouluttaminen ei ole vaikeaa. Omistajan on kuitenkin ymmärrettävä koiran luonnetta ja ottaa se huomioon kouluttamisessa. Faaraokoirat tarvitsevat paljon motivaatiota, jotta ne jaksavat työskennellä omistajansa toivomalla tavalla. Voisi jopa sanoa että faaraokoirat rakastavat kaiken uuden oppimista, mutta vanhan muistaminen on niistä monesti tylsää, siksi omistajan haasteellisimmaksi tehtäväksi koiran kouluttamisessa onkin muodostunut motivaation ylläpitäminen. Faaraokoirat ovat myös nokkelia ratkaisemaan erilaisia tehtäviä ja vaativat varsinkin pentuaikana paljon aktiivista leikkiä ja liikuntaa.

 


Pentuaikana on myös huolehdittava koiran sosiaalistamisesta. Pennun kanssa tulee tutustua uusiin asioihin, paikkoihin, ihmisiin ja koiriin, jotta koirasta kasvaisi rauhallinen ja luottavainen aikuinen. Tosin faaraokoira saattaa olla aikuisenakin hieman pidättyvä vieraita kohtaan. Siksi sitä saatetaan pitää hieman ujona tai pelokkaana. Faaraokoiralle on ominaista myös "punastuminen". Kun faaraokoira joutuu hämilleen, se punastuu, jolloin sen nenä ja korvat muuttuvat hehkuvan tumman ruusunpunaisiksi.

 

Aikuinen faaraokoira on maltillinen, itsenäinen ja mitä miellyttävin seurakoira, joka tulee toimeen hyvin myös kaikenikäisten lasten kanssa. Se on rauhallinen sisätiloissa, mutta ulkona se viihtyy villeissä juoksuleikeissä. Faaraokoira rakastaa liikuntaa. Se on eloisa koira, joka on äärettömän nopea ja ketterä. Faaraokoira on edelleen säilyttänyt voimakkaan metsästysviettinsä, joten se saattaa lähteä irti ollessaan kissojen, kanien ja muiden riistaeläimien perään, siksi monesti suositellaan, että faaraokoiraa pidettäisiin irti ainoastaan aidatulla alueella. Faaraokoira metsästää ensisijaisesti käyttäen hyväkseen näkö- ja hajuaistiaan, mutta lähityöskentelyssä se käyttää hyväkseen myös kuuloaan.

 

Faaraokoira on myös hyvä pihapiirin vahti. Se on tarkkaavainen, jolloin se huomaa nopeasti lähestyvät vieraat ja ilmoittaa vieraista haukkumalla. Se ei kuitenkaan saa olla koskaan aggressiivinen. Koska faaraokoira on tarkkaavainen, se saattaa olla herkkä haukkumaan. Pentuaikana haukkumiseen puuttumalla saadaan tämä ikävä tapa helposti kitkettyä pois. Faaraokoirat omaavat myös laajan ääniskaalan. Ne osaavat lukemattomia erilaisia ääntelyitä, joilla ne mielellään viihdyttävät omistajaa leikkiessään niiden kanssa.

 

Faaraokoira on koiramaailman klovni, joka rakastaa olla huomion keskipisteessä. Monet faaraokoirat nauttivat suuresti saadessaan omistajat nauramaan itselleen. Ne saattavat omistajan huvitukseksi hymyillä leveästi tai tehdä erilaisia tanssiesityksiä. Ne ovatkin erittäin vilkkaita koiria, jotka haluaa keksiä aina jotain hauskaa tekemistä. Faaraokoira vaatii omistajaltaan paljon huumorintajua ja kärsivällisyyttä.

 

Faaraokoira rakastaa omaa perhettään yli kaiken. Se on uskollinen perheelleen ja haluaa elää ihmistensä lähellä, olla siellä missä sen perhe on. Se ei sovellu asumaan yksin tarhassa tai erillään perheestä.

 

Faaraokoiran luonnetta leimaa alkukantaisuus. Ne tulevat toimeen hyvin koiralaumassa, koska niiden käyttäytyminen on hyvin tervettä, ne osaavat käyttää taitavasti koirien välistä elekieltä. Nuoret faaraokoirat saattavat kokeilla rajojaan koiralaumassa, mutta eivät ole kovin aggressiivisia, vaan antavat helposti periksi. Faaraokoira on sosiaalinen koira, joka pitää muiden koirien, ihmisten ja eläinten seurasta. Tosin jotkut urokset saattavat olla dominoivia toisia uroksia kohtaan.